TOP termékek

Fórum

Nincsenek témák!
Hevítőrúd Blog

Dohányzás etikett - avagy mitől etikusabbak a hevítőrudak?

2022.08.10 13:11
Dohányzás etikett - avagy mitől etikusabbak a hevítőrudak?

A dohány megjelenése után nem sokkal a dohányzás is elterjedt szokássá vált, így nem meglepő, hogy a dohányzási etikett is hamar kialakult. Na de mik azok a szempontok, amikre érdemes odafigyelnünk az illem szerint, és miért is jobbak ebből a szempontból a hevítőrudak? Olvass tovább, és mondj búcsút az etikátlan dohányzási szokásoknak!

Az etikus dohányzás alapelvei

 

Legyen szó hagyományos dohányzásról vagy egyéb alternatívákról, minden típus esetében elmondhatjuk, hogy illetlenség olyanok körében cigizni, akik nem élnek ezzel a szenvedéllyel. Ugyanez igaz a gyermekekre és a kismamákra is, a közelükben kifejezetten nem javasolt rágyújtani. Sőt, mostanság már a nyilvános helyeken sem engedélyezett a füstölés.

Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a füst kifújásakor az ne szálljon másra, ez pedig fokozottan igaz a zárt terekre, a falak és bútorok ugyanis hamar elszíneződnek, vagy felveszik a szagot. Ez az első pont, amire megoldást jelentenek a hevítőrudak - mivel nem történik égés, füst sem keletkezik a dohányzás során. Viszlát füst és kellemetlen szagok!

 

Mi a helyzet férfiak és nők esetében?

 

A két nem esetében eltérnek az elvárások. A férfiak nem gyújthatnak rá társaságban, ha a nők nem engedik meg azt. Tüzet is a férfiak adnak a nőknek az illem szerint. A nőknek sem szabad mindent megtenni - például nem számít nőiesnek, ha dohányoznak séta közben, illetve két nő sem gyújthatja meg egymás cigarettáját. A nők emellett, a férfiaktól eltérően régebben nem fogták meg puszta kézzel a cigarettát. Mindig szipkát használtak, ami amellett, hogy elegáns volt, plusz szűrőként is funkcionálhatott. Ugyanez történik a hevítőkészülékek esetében is, hiszen nem kell megfogni puszta kézzel a hevítőrudakat és egészségesebb megoldást is jelentenek. Nincsenek többé rossz illatú ujjak és káros anyagok!

 

A hamuzás etikettje

 

A hagyományos dohányzásban a legkellemetlenebb cselekvés a hamuzás. Ha nem szeretnél illetlenül viselkedni, valószínűleg nem fogsz a földre hamuzni - zárt térben ez fokozottan igaz. A megfelelő hamutál-használatnak is megvannak azonban a feltételei. A hamutálba nem kerülhet sem étel, sem egyéb, apró szemétdarabok, mert az modortalanságra vall. Ezen kívül nem hagyhatjuk a ciginket a hamutál szélén elégni. Ha nem szeretnénk elszívni, el kell nyomnunk azt, akkor is, ha nem égett el az egész. A hevítőrudak esetében nincsenek ilyen problémáink, nem kell hamuznunk, így nincs szükségünk hamutálra sem, az elszívott hevítőrudat pedig egyszerűen kidobhatjuk a kukába. Viszlát, hamu!

 

Cigi a szájban

 

Az etikettnek erre is van szabálya. Illetlenség az után is a szánkban tartani a cigarettát, hogy beleszívtunk. Így bármennyire is szeretnénk mással lefoglalni a kezeinket, a dohányzás alatt a cigarettát a kezünkben kell fognunk. Dohányzás után pedig javasolt inni egy kortyot, vagy bevenni egy rágót. A hevítőrudak esetében persze ezt a problémát is elkerülhetjük, mert nem okoz ilyen jellegű problémákat. Elfelejthetjük a  kellemetlen szájszagot és sárguló fogakat!

 

Az etikus dohányzás pontjait érdemes alkalmazni a mindennapokban, hogy ne okozzunk esetleges kellemetlenségeket a környezetünknek. Látható, hogy ebben mennyit tudnak segíteni a hevítőrudak, amik több ízben, illetve nikotinmentes változatban is elérhetők. Válogass kedvedre a webshopban és vess véget az illetlen füstölésnek!