TOP termékek

Fórum

Nincsenek témák!
Hevítőrúd Blog

Dohányzás a nagyvilágban

2022.07.26 15:26
Dohányzás a nagyvilágban

Gyakori szokás egy szendvics helyett a reggeleket cigi-kávé kombóval indítani, hiszen a reggeli merengés mellett fel tudunk készülni a minket váró stresszes napra. Jelenleg a világ lakosságának körülbelül egyötöde dohányzik. A dohányzás szokása már régóta fennáll, hazánkban pedig elég népszerű jelenség. Az Európai Unión belül elég magas a fiatal magyar dohányzók aránya a többi országhoz képest, annak ellenére is, hogy összességében csökken a cigarettát használók száma.

Miért nyugtat meg, ha cigizel?

Beszélhetnénk a kémiai hatásokról, és arról, hogy a nikotin megnyugtat minket, de ez az egyik legnagyobb tévhit a dohányzással kapcsolatban. Az igazság az, hogy a nikotin egy serkentő anyag, csak az iránta érzett elvonási tünetek miatt gondoljuk, hogy nyugtató hatása van. Persze a cigizés, mint pótcselekvés is stresszoldó hatással bírhat, hiszen addig eltereli a gondolatainkat a minket körülvevő helyzetről. Tehát úgy is felfoghatjuk a dohányzást, mint egy menekülést, elvonulást a mindennapi gondok elől.

Trendiből cikivé

A dohányzás hagyománya nagyon régre, az időszámításunk előtti időszakra nyúlik vissza, népszerűvé viszont jóval később vált. A 16. században kezdett elterjedni az egész világon, míg a mindennapok és a szórakozás egyik kiegészítőjévé vált. Valószínűleg Te is a barátokkal, a szüleitek elől bujkálva szívtál bele életed első cigijébe. Ez a kis csíny idővel könnyen a mindennapok részévé válik, a bulikban pedig egy-egy koktél jó kiegészítője. Viszont, míg a régi időkben a jólétet mutatta a dohányzás vagy a pipázás, napjainkban egyre kellemetlenebb szokássá válik és inkább a szegényebb rétegre jellemző. Már nem szeretnénk sárga fogakat vagy ujjakat, és a ruháinkat körbejáró füstszag sem a kedvencünk. Ezekre a problémákra remek megoldást nyújthatnak a Nilx nikotinos és nikotinmentes hevítőrúdjai.

A dohányzás fejlődése

Már több ezer éve termesztenek dohányt, aminek növényként a 15. században világszinten elterjedt a fogyasztása. A mai értelemben vett cigarettaként csak jóval később, a 19. században kezdték használni, amikor még a jólétet és presztízst mutatta. A dohányzás okozta halálesetek miatt hamar felismerték annak káros hatásait, azóta csökken a fogyasztása - és jelennek meg alternatívái, ilyenek például a hevítőrudak, amelyek közül a nikotin tartalmúak is csupán 2% nikotinsót tartalmaznak.

Milyen alternatívák léteznek?

A cigaretták kesernyés ízét először a pattintós cigik” próbálták elvenni, így a dohányzással akár gyümölcsíz is párosulhatott, de hazánkban jó pár éve betiltották ezeket a termékeket. Ezután jelentek meg az elektromos cigaretták, amik finom ízük miatt nagyon népszerűek lettek, de hamar kiderült, hogy ezek is káros hatásokkal bírnak.

Ezért jelentek meg egészségesebb alternatívaként a dohányhevítő rendszerek, mint az IQOS, és ezzel együtt a hevítőrudak. Ezek sokkal közelebb állnak az eredeti dohányzáshoz, mégsem keletkezik használatukkal füst és egyéb káros anyagok. A nikotinfüggőségtől sem kell tartani, mert léteznek nikotinmentes változatok is. Ízüket tekintve pedig a saját ízlésednek megfelelően édesebb, frissítőbb, gyümölcsösebb, és még sok más változattal találkozhatsz.

Ha felkeltették érdeklődésedet a hevítőrudak, nézz szét a Nilx oldalán és válaszd ki a kedvenced, hogy a dohányzás ne legyen többé ciki!